
Horúca čokoláda
Čo je lepšie ako zababušiť sa pod deku s dobrou knihou a horúcou čokoládou v ruke? Nehynúca láska od milovanej osoby? No, áno, to tiež. Ale som si istá, že aj táto horúca čokoláda dokáže pôsobiť aj ako elixír lásky. Urobte ju pre niekoho, koho máte radi, a presvedčte sa sami.
Dlho som bola presvedčená, že sa nič nevyrovná čistej rozpustenej horkej čokoláde, ale po skúsenosti s pitím tejto špeciality v chladnej miestnosti, pričom sa mi lyžička zasekla v tuhnúcej čokoláde, som to prehodnotila. V tomto recepte nájdeš okrem horkej čokolády široké spektrum delikátnych ingrediencií, ktoré zjemnia a obohatia tvoj zážitok.
Teda, recept na dve šálky jemnej, no hutnej horúcej čokolády:

Suroviny
- 300 ml mlieka
- 40 g horkej čokolády
- 2 kávové lyžičky kakaa
- 2 kávové lyžičky Zlatého klasu alebo vanilkového pudingového prášku
- 2 kávové lyžičky cukru
- pol lyžičky instantnej kávy alebo polievková lyžica hotovej kávy
- štipka soli
- štipka škorice
- 2 polievkové lyžice vaječného likéru alebo rumu
Postup
- Zhruba 250 ml mlieka zohrievame na miernom ohni
- (ak chceš čokoládu s nula celých nula celých nula nula alkoholom, do ešte studeného mlieka pridaj vaječný likér alebo rum, aby sa alkohol vyvaril)
- vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok
- do ohriateho mlieka pridávame postupne čokoládu, cukor, kakao, kávu, soľ a škoricu
- keď zmes zovrie, primiešame zvyšok mlieka s pudingovým práškom a miešame, kým nezhustne.
- Ak volíš mierne alkoholickú verziu, pridaj rum či vaječný likér až nakoniec. Pozor! Pri vaječnom likéri treba počkať, kým čokoláda trochu neochladne, aby ti v hrnčeku neplávala praženica.
- Dobrú chuť a na zdravie!