
Kvas – domáca šumivá limonáda
Bublinky sú život. Hlavne v lete, keď sa chce človek osviežiť, chladené šumivé nápoje lákajú naše smädné hrdlá. A hoci ani kofola či pivo nie sú na zahodenie, kvas – domáca šumivá limonáda namiesto bežnej karbonizácie šumí sama od seba. Pomáha jej pri tom proces fermentácie, ktorý spôsobuje, že tento osviežujúci nápoj nepoteší len jazyk, ale aj črevnú mikroflóru. Tomu hovorím víťazstvo na všetkých frontoch!
Na kvas a iné fermentované nápoje sú najrôznejšie recepty. Skúšala som ich viac a dopracovala som sa k svojmu vlastnému, ktorý najlepšie obstál v ochutnávacích skúškach mojich blízkych.
Základom fermentovanej limonády sú živé kultúry. Tie môžeme získať napríklad pridaním malého kúsku droždia, trochy srvátky zo živého jogurtu či kefíru, alebo môžeme použiť časť hotovej limonády z poslednej dávky.
Musím sa k niečomu priznať. Jedného dňa som si prečítala knihu Sila prírodnej fermentácie a zbláznila som sa do kvasiniek. Je jednoducho neuveriteľné, čo všetko dokážu tieto organizmy. Jedna z tých neuveriteľných vecí je tvorba prirozdených bubliniek v nápojoch.
POZOR! Pri zretí tohto nápoja treba z natlakovanej nádoby pravidelne vypúšťať plyn. Nesmiete na to zabudnúť, pretože nahromadený plyn môže fľašu roztrhnúť!

Suroviny a potreby
- Väčší hrniec
- Kuchynská utierka alebo iný kus priedušnej látky
- Veľká najlepšie sklenená nádoba s viečkom
- Fľaše s patentným uzáverom
- 4 litre vody
- 3 vrecúška ovocného alebo bylinkového čaju
- cukor podľa chuti 50 – 200 g
- 3 – 4 krajce suchého chleba
- šťava z citróna alebo iného ovocia podľa chuti (pozor, bez konzervantov)
- štartér (droždie, živá srvátka alebo hotová limonáda)
Postup
- Vo vode povaríme suchý chlieb a čaj. Hrniec prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme stáť 8 -12 hodín.
- Vyberieme chlieb a čaj a tekutinu (najlepšie cez sitko) prelejeme do veľkej sklenenej nádoby.
- Pridáme cukor, štartér a šťavu z citróna.
- Nádobu uzavrieme a necháme pracovať asi 24 hodín.
- Naplníme nápoj do fľašiek a necháme zrieť pri izbovej teplote, pričom z nich dvakrát denne vypúšťame nahromadené plyny – znižuje sa tým tlak a predchádza roztrhnutiu fľaše a vymaľovaniu kuchyne (poučte sa z mojej chyby…).
- Po 2 – 3 dňoch, alebo keď kvas dosiahne požadovanú perlivosť, dáme ho do chladničky, kde vydrží dva týždne.