mäkkučký langoš

Mäkkučké langoše

Kto by sa nenechal zlákať voňavým stánkom s langošmi, ktorý už zľudovel na všetkých jarmokoch, hodoch a verejných oslavách? Smaženú pochúťku z kysnutého cesta si ale viete spraviť aj doma. A s týmto receptom s kyslým mliekom budú chutiť ešte lepšie, ako ich poznáte. Ako by povedala moja starká: „Koľko to stojí? Tri eurá? Ja ti doma spravím aj desať langošov. A zadarmo!“ Tak poďme na to.

langoš

Suroviny

  • pol droždia (20 g)
  • trištvrte šálky kyslého mlieka (150 ml)
  • štvrť šálky teplej vody (50 ml)
  • lyžička soli
  • 400 g hladkej múky
  • 2-3 polievkové lyžice oleja do cesta
  • olej na vyprážanie
  • pochutiny podľa chuti: syr, cesnak, smotana, kečup…

Postup

  • Droždie rozmrvíme do vody a kyslého mlieka. Necháme postáť, kým sa vyplavia bublinky.
  • Po častiach primiešavame múku a trochu oleja, aby cesto menej lepilo. Dôkladne vymiesime hladké cesto.
  • Necháme kysnúť hodinu pri izbovej teplote (alebo 20-30 minút pri najnižšej teplote v rúre)
  • Oddelíme z cesta malý bochníček a v rukách ho rozťaháme do tvaru langoša.
  • Pečieme na troche rozpáleného oleja na prudkom ohni, z každej strany stačí pol minúty.
  • Doplníme podľa chuti cesnakom, syrom, kyslou smotanou či kečupom a langoš je pripravený na jedenie.