
Mäkkučké langoše
Kto by sa nenechal zlákať voňavým stánkom s langošmi, ktorý už zľudovel na všetkých jarmokoch, hodoch a verejných oslavách? Smaženú pochúťku z kysnutého cesta si ale viete spraviť aj doma. A s týmto receptom s kyslým mliekom budú chutiť ešte lepšie, ako ich poznáte. Ako by povedala moja starká: „Koľko to stojí? Tri eurá? Ja ti doma spravím aj desať langošov. A zadarmo!“ Tak poďme na to.

Suroviny
- pol droždia (20 g)
- trištvrte šálky kyslého mlieka (150 ml)
- štvrť šálky teplej vody (50 ml)
- lyžička soli
- 400 g hladkej múky
- 2-3 polievkové lyžice oleja do cesta
- olej na vyprážanie
- pochutiny podľa chuti: syr, cesnak, smotana, kečup…
Postup
- Droždie rozmrvíme do vody a kyslého mlieka. Necháme postáť, kým sa vyplavia bublinky.
- Po častiach primiešavame múku a trochu oleja, aby cesto menej lepilo. Dôkladne vymiesime hladké cesto.
- Necháme kysnúť hodinu pri izbovej teplote (alebo 20-30 minút pri najnižšej teplote v rúre)
- Oddelíme z cesta malý bochníček a v rukách ho rozťaháme do tvaru langoša.
- Pečieme na troche rozpáleného oleja na prudkom ohni, z každej strany stačí pol minúty.
- Doplníme podľa chuti cesnakom, syrom, kyslou smotanou či kečupom a langoš je pripravený na jedenie.