tradičné kysnuté cesto

Základné kysnuté cesto

V našej rodine sa recept na kysnuté cesto predáva z generácie na generáciu… Aj keď recept je možno trochu silné slovo. Naprieč generáciami putujú nejasné inštrukcie ako napríklad „dáš trochu vody,“ „cukru koľo chceš“ a „múky tak akurát.“ V každej vetve rodiny je teda recept trochu iný a každá gazdinka má svoj vlastný tajný postup, aby jej kysnuté cesto chutilo o čosi lepšie ako cesto jej mamy. A ja teraz poruším rodinné tajomstvo a podelím sa s vami o roky vylepšovaný recept, ktorý prešiel aj mojimi zlepšovákmi.

Táto verzia cesta je tá najlacnejšia cesta. Sú recepty, ktoré vyžadujú drahšie suroviny, ale pravda je taká, že ani tomuto receptu (ktorý dokážeš zhotoviť za 28 centov!) nič nechýba. 10 z 10 mäsožravcov nespozná, že kysnutá dobrota je vegánska.

Tak poďme miesiť. Ale pšt, nikomu ani muk!

Suroviny

  • 200 ml vlažnej vody
  • 20 g droždia
  • čajová lyžička cukru
  • čajová lyžička soli
  • 330 g polohrubej múky
  • 40 ml oleja

Postup

  • Droždie rozdrobíme a spolu s lyžičkou cukru zalejeme vlažnou vodou. Dobre premiešame a necháme postáť, kým sa na povrchu nevytvoria drobné bublinky. To znamená, že kvasinky sú v poriadku a cesto vykysne tak, ako si želáme.
  • Do nabublanej zmesi po troške prisýpame múku spolu so soľou a miesime.
  • V tomto bode je cesto lepkavé a ťažko sa s ním pracuje, preto prilejeme olej. Miesenie je veľmi dôležitá časť procesu a treba v ňom pokračovať, kým cesto nie je hladké a elastické.
  • Z hotového cesta vyformujeme guľatý bochníček a položíme do vopred naolejovanej misky, kde ho prikryté necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • V tejto fáze je cesto pripravené stať sa akýmkoľvek pečivom.
  • (Tip pre netrpezlivých: cesto rýchlejšie vykysne v rúre, ktorú na pár minút zapneme na najmenšiu možnú teplotu a dáme ho do už vypnutej, no stále teplej, rúry.)

Toto cesto je stelesnená multifunkčnosť a s malými obmenami sa z neho dá vyčarovať každé pečivo či koláč sveta.

Nech sa vám to prepečie a dobrú chuť!