Zapekané zemiaky

Univerzálne, jednoduché a všeobjímajúce jedlo. Suroviny sú vysoko obmeniteľné, preto je toto jedlo ideálne na vyprázdnenie chladničky a minutie zásob. Základ tvoria zemiaky a vajíčka a všetko ostatné podlieha tvojej fantázii. Takto ich (niekedy) robím ja. Sú výborná možnosť na varenie vopred, pretože sa dobre a ľahko ohrievajú.

Zelenina je čisto voliteľná, v tomto recepte uvádzam batat, mrkvu a hrášok, ale hodí sa aj cibuľa, predvarená cvikla, cuketa, tekvica, paprika, paradajky, či fazuľové lusky. Milovníci mäsa môžu pridať klobásu, slaninu, či na kocky nakrájané kuracie prsia.

Z tohto množstva surovín vyjdú približne 4 porcie.

Suroviny

  • 500 g zemiakov
  • 4 vajíčka
  • 100 – 200 g mozzarelly alebo iného syra
  • trocha mlieka
  • 200 g mrkvy
  • 100 g batatu
  • 200 g mrazeného hrášku
  • koreniny podľa chuti: sladká mletá paprika, čierne korenie, drvená rasca, soľ
  • pár kvapiek oleja

Postup

  • Zemiaky, batat a mrkvu dôkladne umyjeme a nakrájame na drobné kocky.
  • Zemiaky zvyknem zapekať v remoske, ale rovnako dobre sa urobia aj v pekáči zakrytom alobalom v rúre.
  • Zmes zemiakov a zeleniny ochutíme koreninami, posolíme a pokvapkáme olejom. Dobre premiešame a necháme piecť približne 45 minút, kým všetko zmäkne.
  • Prichystáme si vajíčkovú zmes: vajíčka rozšľaháme so soľou a trochou mlieka.
  • Nakrájame/nastrúhame syr.
  • Do hotových zemiakov pridáme syr, vajíčkovú zmes a hrášok. Necháme zapekať ešte 10 – 15 minút, kým sa urobí vajíčko.