Kakaové slimáky

Dokonalé kakaové slimáky

Predstav si najjemnejšiu vianočku a pridaj bohatú chuť kakaa. Jemné a lahodné vrstvy cesta sa striedajú so sladkou kakaovou plnkou. To sú dokonalé kakaové slimáky, ktoré sa nedajú prestať jesť.

Moja cesta za zvládnutím kysnutého cesta začala pred piatimi rokmi, keď som dostala obrovskú chuť na škoricové slimáky. Musím sa priznať, boli takmer nepožívateľné. Zabudla som do cesta pridať soľ a vymiesila som ho tak zle, že slimáky vyšli z rúry gumené. Sklamanie bolo obrovské a odhodlanie napraviť si meno len rástlo. Obsesia myšlienkou dokonalého kysnutého cesta ma prinútila robiť ho minimálne dvakrát za týždeň. Za tých 5 rokov som vyskúšala všelijaké triky a zlepšováky a metódou pokus-omyl som dospela k receptu, ktorý práve čítate.

Tieto dokonalé kakaové slimáky využívajú čínsku metódu tangzhong, ktorá zabezpečuje dostatočný podiel vlhkosti v ceste a to je vďaka nemu mäkké, vláčne a dlhšie vydrží čerstvé. Tangzhong, to je hmota, podobná hustému pudingu, či odpaľovanému cestu, ktorá sa používa ako základ do briošiek, vianočiek, či iného jemného pečiva. Pozostáva z múky a vody či mlieka.

Kakaové slimáky

Suroviny

Na tangzhong

  • 130 g hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 200 ml mlieka

Na cesto

  • 350 ml vlažnej vody
  • 21 g čerstvého droždia
  • 40 + 60 g kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 600 g hladkej múky
  • 100 g rastlinného oleja
  • 25 g kakaa

Na plnku

  • 100 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 15 g kakaa

Na potretie

  • 25 g masla

Postup

  • Z vlažnej vody, 40g cukru a droždia si zarobíme kvások.
  • Kým sa na povrchu vytvoria bublinky, urobíme si tangzhong – múku, mlieko a vodu miešame na miernom ohni, kým sa nevytvorí jednoliata hmota podobná odpaľovanému cestu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Z kvásku, tangzhongu, múky, cukru, soli a oleja vypracujeme hladké cesto, ktoré následne rozdelíme na dve časti a do jednej z nich primiešame kakao.
  • Zakryjeme a necháme kysnúť, kým sa nezdvojnásobí jeho objem.
  • Z oboch ciest vyvaľkáme zhruba rovnaké menšie obdĺžniky. Kakaovým cestom prekryjeme biele a takto vyvaľkáme väčší obdĺžnik, cca 60×30 cm.
  • Rovnomerne naň nanesieme rozpražené maslo a posypeme cukrom s kakaom.
  • Naplnené cesto rozkrájame na 20 pásikov, ktoré zrolujeme a ukladáme na plech.
  • Prikryjeme a necháme ešte 30-40 minút podkysnúť.
  • Pečieme na 180°C 25-30 minút.
  • Po upečení ešte teplé slimáky potrieme maslom.