
Karamelový raj
Slaný karamel a horká čokoláda, kto by bol povedal, že táto kombinácia vie vytvoriť taký sladký výbuch na jazyku? Správna odpoveď je, že ja. Ja by som to predpokladala a preto som naň vymyslela recept. Ale musím sa priznať, že až takýto vynikajúci výsledok som sama nečakala. Pripútaj sa, bude to jazda!
Cesto pochádza z amerických internetov, kde sa s rôznymi obmenami vyskytuje pod názvami ako „Depression era chocolate cake“ a „lazy vegan cake.“ Inšpiráciu na tento konkrétny recept som si požičala odtiaľto.
Kombinácia slaného karamelu a horkej čokolády sa mi vždy zaliečala aj sama od seba a keď sa mi omylom (vďaka nepodarenej várke karamelu) podarilo vytvoriť nenahraditeľnú kombináciu textúr, bola som nadšená. Ako reakciu na prechod vláčnym ale bohatým a hutným cestom, cez jemnú karamelovú škrupinku a chrumkavú čokoládu, po jemný a nadýchaný krém zakončený krásnou domácou karamelkou, som dostala len dve odpovede:
- „Agát upiekla nebo!“
- „Že sa ti to chcelo…“
Obe beriem ako kompliment. A ty? Do ktorej kategórie sa zaradíš?

Suroviny
Cesto
- 3 hrnčeky* polohrubej múky
- 2 hrnčeky cukru
- 6 polievkových lyžíc kakaa
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
- štipka škorice
- kvapka vanilkovej esencie
- 1 hrnček oleja
- 2 hrnčeky teplej vody
- čajová lyžička citrónovej šťavy
*na meranie používam kávový hrnček (+-150 ml)
Karamel
- 2 šálky cukru
- 1 šálka vody
- 1 lyžička soli
Poleva
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- polievková lyžica kokosového oleja
- polievková lyžica kakaa
Krém
- 1/2 litra mlieka
- 75 g masla (zmäknutého)
- 1 balíček karamelového pudingu
- štipka soli
- 3-4 polievkové lyžice cukru
Postup
Korpus
- Suché suroviny dobre zmiešame vo väčšej miske
- postupne (ručne) primiešame tekuté suroviny
- cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie
- dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180° na 15 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špáradlo.
Karamel
- Do (najlepšie nepriľnavého) hrnca nasypeme cukor a zalejeme ho vodou.
- Cukor sa nesnažíme vo vode rozpustiť, len zľahka miešame.
- Po niekoľkých minútach sa zmes začne variť a karamelizovať. Keď dosiahne požadovanú karamelovú farbu, zhruba 3/4 karamelu vylejeme na papier na pečenie, posolíme a necháme tuhnúť. Neskôr ho rozbijeme na kúsky.
- Zvyšný karamel rozriedime ešte trochou vody a vytvoríme tak karamelový sirup, ktorý necháme chladnúť. Ak je príliš riedky, prisypeme doňho cukor, výsledok by mal pripomínať cukrovú polevu karamelovej farby. Tú po vyhladnutí nanesieme na koláč.
Poleva
- Keď vrstva karamelovej polevy poriadne stuhne, je čas na druhé poschodie poliev!
- Čokoládu s olejom rozpustíme a dobre zmiešame.
- Vylejeme na vrch koláča a rovnomerne rozotrieme.
- Keď už je čokoláda takmer stuhnutá, môžeme ju posypať preosiatym kakaovým práškom.
Krém
- Podľa inštrukcií na obale uvaríme puding (ale aj so štipkou soli, veď je to SLANÝ karamel, nie?).
- Nalejeme ho do misky a tesne prekryjeme fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža.
- Necháme vychladiť na izbovú teplotu, rovnako ako maslo.
- Šľaháme maslo ručným mixérom, kým nezväčší svoj objem o polovicu.
- Za stáleho miešania po troche pridávame vychladnutý puding.
- Krémom naplníme zdobiace vrecko a môžeme zdobiť. (Ak je krém príliš tekutý, pár minút v chladničke mu pomôže udržať tvar)
- Do každej kôpky krému zapichneme čriepok domáceho karamelu.