Karamelový raj

Slaný karamel a horká čokoláda, kto by bol povedal, že táto kombinácia vie vytvoriť taký sladký výbuch na jazyku? Správna odpoveď je, že ja. Ja by som to predpokladala a preto som naň vymyslela recept. Ale musím sa priznať, že až takýto vynikajúci výsledok som sama nečakala. Pripútaj sa, bude to jazda!

Cesto pochádza z amerických internetov, kde sa s rôznymi obmenami vyskytuje pod názvami ako „Depression era chocolate cake“ a „lazy vegan cake.“ Inšpiráciu na tento konkrétny recept som si požičala odtiaľto.

Kombinácia slaného karamelu a horkej čokolády sa mi vždy zaliečala aj sama od seba a keď sa mi omylom (vďaka nepodarenej várke karamelu) podarilo vytvoriť nenahraditeľnú kombináciu textúr, bola som nadšená. Ako reakciu na prechod vláčnym ale bohatým a hutným cestom, cez jemnú karamelovú škrupinku a chrumkavú čokoládu, po jemný a nadýchaný krém zakončený krásnou domácou karamelkou, som dostala len dve odpovede:

  1. „Agát upiekla nebo!“
  2. „Že sa ti to chcelo…“

Obe beriem ako kompliment. A ty? Do ktorej kategórie sa zaradíš?

Suroviny

Cesto

  • 3 hrnčeky* polohrubej múky
  • 2 hrnčeky cukru
  • 6 polievkových lyžíc kakaa
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
  • štipka škorice
  • kvapka vanilkovej esencie
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky teplej vody
  • čajová lyžička citrónovej šťavy

*na meranie používam kávový hrnček (+-150 ml)

Karamel

  • 2 šálky cukru
  • 1 šálka vody
  • 1 lyžička soli

Poleva

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • polievková lyžica kokosového oleja
  • polievková lyžica kakaa

Krém

  • 1/2 litra mlieka
  • 75 g masla (zmäknutého)
  • 1 balíček karamelového pudingu
  • štipka soli
  • 3-4 polievkové lyžice cukru

Postup

Korpus

  • Suché suroviny dobre zmiešame vo väčšej miske
  • postupne (ručne) primiešame tekuté suroviny
  • cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie
  • dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180° na 15 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špáradlo.

Karamel

  • Do (najlepšie nepriľnavého) hrnca nasypeme cukor a zalejeme ho vodou.
  • Cukor sa nesnažíme vo vode rozpustiť, len zľahka miešame.
  • Po niekoľkých minútach sa zmes začne variť a karamelizovať. Keď dosiahne požadovanú karamelovú farbu, zhruba 3/4 karamelu vylejeme na papier na pečenie, posolíme a necháme tuhnúť. Neskôr ho rozbijeme na kúsky.
  • Zvyšný karamel rozriedime ešte trochou vody a vytvoríme tak karamelový sirup, ktorý necháme chladnúť. Ak je príliš riedky, prisypeme doňho cukor, výsledok by mal pripomínať cukrovú polevu karamelovej farby. Tú po vyhladnutí nanesieme na koláč.

Poleva

  • Keď vrstva karamelovej polevy poriadne stuhne, je čas na druhé poschodie poliev!
  • Čokoládu s olejom rozpustíme a dobre zmiešame.
  • Vylejeme na vrch koláča a rovnomerne rozotrieme.
  • Keď už je čokoláda takmer stuhnutá, môžeme ju posypať preosiatym kakaovým práškom.

Krém

  • Podľa inštrukcií na obale uvaríme puding (ale aj so štipkou soli, veď je to SLANÝ karamel, nie?).
  • Nalejeme ho do misky a tesne prekryjeme fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža.
  • Necháme vychladiť na izbovú teplotu, rovnako ako maslo.
  • Šľaháme maslo ručným mixérom, kým nezväčší svoj objem o polovicu.
  • Za stáleho miešania po troche pridávame vychladnutý puding.
  • Krémom naplníme zdobiace vrecko a môžeme zdobiť. (Ak je krém príliš tekutý, pár minút v chladničke mu pomôže udržať tvar)
  • Do každej kôpky krému zapichneme čriepok domáceho karamelu.