
Ľahučký mrkvový perník
Mrkva? V koláči? Nemyslíš vážne.
Myslím!
Ak ste ako ja a niekedy zabúdate zahrnúť do svojho jedálnička dosť ovocia a zeleniny, tento ľahký a nadýchaný perníkový koláčik vyrieši všetky vaše problémy. Alebo teda aspoň dva: Nedostatok zeleniny a chuť na sladké. Ale nebojte sa, vaši antizeleninoví kamaráti ani nezistia, že jedia niečo zdravšie ako zvyčajne.

Suroviny
- 2 väčšie mrkvy (cca 175g)
- šťava z jednej polovice pomaranča (alebo 50 ml pomarančového džúsu)
- 50 ml oleja
- 2 vajíčka
- 80 g cukru
- 125 g bieleho jogurtu
- 50 g kukuričnej múky
- 100 g polohrubej pšeničnej múky
- štipka soli
- čajová lyžička sódy bikarbóny
- čajová lyžička perníkového korenia
- štipka škorice
- 60g horkej čokolády
Postup
- Oddelíme bielka od žĺtok.
- Do dostatočne veľkej misky najemno nastrúhame mrkvu, pridáme cukor, olej, jogurt, pomarančovú šťavu, žĺtka, soľ a koreniny. Dobre premiešame.
- Pomaly (ručne) primiešavame zmes múk a sódy.
- vyšľaháme bielka do hustého snehu a opatrne primiešame do cesta.
- Cesto vylejeme na menší plech vystlaný papierom a pečieme na 180°C 12 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špáradlo.
- Na teplý koláč položíme čokoládu. Keď sa roztopí, rovnomerne ju rozotrieme po povrchu koláča.
- Dozdobíme podľa chuti, čokoládu necháme stuhnúť (ak to vydržíme) a môžeme hodovať.