Ľahučký mrkvový perník

Mrkva? V koláči? Nemyslíš vážne.
Myslím!

Ak ste ako ja a niekedy zabúdate zahrnúť do svojho jedálnička dosť ovocia a zeleniny, tento ľahký a nadýchaný perníkový koláčik vyrieši všetky vaše problémy. Alebo teda aspoň dva: Nedostatok zeleniny a chuť na sladké. Ale nebojte sa, vaši antizeleninoví kamaráti ani nezistia, že jedia niečo zdravšie ako zvyčajne.

Suroviny

  • 2 väčšie mrkvy (cca 175g)
  • šťava z jednej polovice pomaranča (alebo 50 ml pomarančového džúsu)
  • 50 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 80 g cukru
  • 125 g bieleho jogurtu
  • 50 g kukuričnej múky
  • 100 g polohrubej pšeničnej múky
  • štipka soli
  • čajová lyžička sódy bikarbóny
  • čajová lyžička perníkového korenia
  • štipka škorice
  • 60g horkej čokolády

Postup

  • Oddelíme bielka od žĺtok.
  • Do dostatočne veľkej misky najemno nastrúhame mrkvu, pridáme cukor, olej, jogurt, pomarančovú šťavu, žĺtka, soľ a koreniny. Dobre premiešame.
  • Pomaly (ručne) primiešavame zmes múk a sódy.
  • vyšľaháme bielka do hustého snehu a opatrne primiešame do cesta.
  • Cesto vylejeme na menší plech vystlaný papierom a pečieme na 180°C 12 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špáradlo.
  • Na teplý koláč položíme čokoládu. Keď sa roztopí, rovnomerne ju rozotrieme po povrchu koláča.
  • Dozdobíme podľa chuti, čokoládu necháme stuhnúť (ak to vydržíme) a môžeme hodovať.