Mrkvovo-arašidový krém

Koreňová zelenina vie potešiť v každej podobe. Ako keby sa k sebe všetko spod zeme hlásilo, mrkva, petržlen, zemiaky, arašidy… V tejto lahodnej krémovej polievke spolu harmonizujú ako súrodenci. Je to tá najlepšia pochúťka na chladné dni a ak mi neveríš, uvar si ju! Normálne že zeleninová polievka pre dušu. Neklamem.

krémová mrkvová polievka s arašidmi

Suroviny

  • pol kila mrkvy
  • menšia cibuľa
  • jeden petržlen
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • zopár ružičiek karfiolu (podľa chuti)
  • hrsť kešu orechov
  • hrsť nesolených arašidov
  • 2 hrste šošovice (proteíny musia byť!)
  • 100 ml smotany na varenie
  • 20 g masla
  • čierne korenie
  • sladká paprika mletá
  • kurkuma
  • soľ

Postup

  • Na masle rozpražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a orechy.
  • Pridáme mrkvu, petržlen, zemiaky, karfiol, šošovicu a zalejeme vodou tak, aby bola zelenina akurát pod hladinou.
  • Ochutíme soľou a koreninami.
  • Necháme variť na miernom ohni, kým všetka zelenina nezmäkne.
  • Zmixujeme na hladkú masu a pridáme smotanu.
  • Podávať môžeme s cesnakovými hriankami a arašidmi.