
Najlepšie domäkka pečené čokoládové cookies
Zvonku krehké, vnútri poddajné, maslové, čokoládové, intenzívne a delikátne – také sú moje najlepšie domäkka pečené čokoládové cookies.
Moje prvé cookies som napiekla ako 11-ročná. Po upečení z nich bol jeden veľký obdĺžnikový keks veľkosti plechu. Odvtedy, teda už 14 rokov, pracujem na vylepšení svojho receptu a technológie. Toto je môj najnovší najvylepšenejší recept, ktorého sa držím už tri roky, pretože som odvtedy na nič lepšie neprišla.

Suroviny
- 170 g masla
- 270 g polohrubej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- 2 vajíčka
- 200 g hnedého trstinového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor/ kvapka vanilkovej esencie
- štvrť lyžičky soli
- 320 g kvalitnej čokolády
Postup
- Pre najlepší výsledok by mali byť všetky suroviny rovnakej teploty. Vyberieme si ich preto pár hodín pred prípravou cesta.
- Čokoládu nakrájame na kocky. Veľkosť závisí od preferencie, ja mám rada, keď sú rôznych veľkostí.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme ručným šľahačom do krémova. Malo by byť ľahké, nadýchané a svetlé.
- Do masla po častiach prišľaháme cukor, vanilku a soľ.
- Následne po jednom zašľaháme vajíčka.
- Do zmesi opatrne (ručne, vareškou) primiešame múku a škrob s kypriacim práškom.
- Nakoniec do cesta primiešame nasekanú čokoládu. Časť nakrájanej čokolády si môžete odložiť a pred pečením poukladať na vrch vašich cookies. Budú tak krajšie vyzerať.
- Takto pripravené cesto zachladíme na minimálne hodinu, ideálne celých 24h v chladničke.
- Z chladného cesta tvoríme menšie guľôčky (2-3 cm priemer) a ukladáme na plech. Nechávame medzi nimi rozostupy, guľôčky sa rozlejú.
- Pečieme na 170°C 10-11 minút. Cookies sú hotové, keď sú navrchu ešte svetlé, ale po okrajoch už sa začnú farbiť dozlatova.
Variácie
Základné cesto na domäkka pečené čokoládové cookies je hviezda tohto receptu. Čokoládu však môžeme vymieňať a kombinovať s inými zložkami, ktoré sa do cookies perfektne hodia. Moji doterajší favoriti sú:
- 100 g nasekaných mandlí, 100 g sušených brusníc, 140 g bielej čokolády
- Biela, mliečna a horká čokoláda v rôznych pomeroch (dokopy tých 320 g)
- 170 g pražené lieskovce, 170 g mliečna čokoláda
- 100 g nesolené arašidy, 100 g horká čokoláda, 100 g sušené hrozienka, do cesta pomarančová kôra.
Orechy a sušené ovocie sa do cookies skvele hodia, skúste vlastné kombinácie, fantázii sa medze nekladú.
Ak by ste túžili po ešte silnejšej explózi čokoládovej chute v ústach, vyskúšajte aj moje kakaové cookies.
Tieto cookies už tradične patria k mojim vianočným receptom. Nádherne rozvoňajú celý dom – a aj keby sa nepodarili dokonale, zmysel pečenia je celkom inde: