Najlepšie čokoládové cookies na svete
Môj recept na cookies s kúskami čokolády už zlepšujem a brúsim niekoľko rokov a musím povedať, že každá jeho generácia si našla v mojom okolí veľa fanúšikov. Ale počas týchto Vianoc som vďaka novým experimentom dospela k receptu, proti ktorému už nemám vôbec žiadne výhrady.
Poznáš také tie soft-baked cookies z Lidla? Tie mi poslúžili ako inšpirácia, no môžem ťa ubezpečiť, že keď si ich upečieš doma, budú oveľa lepšie, a to hneď z viacerých dôvodov:
- Rozvoniaš celý dom.
- Môžeš ich jesť ešte teplé (pozor na popáleniny!)
- všetky suroviny sú poctivé a nepotrebuješ zbytočné chemikálie.
Neklamem, keď hovorím, že sa po nich vždy len zapráši. Niekoľkonásobná čokoládová chuť, chrumkavý vonkajšok a vnútro, ktoré sa rozplýva na jazyku, gurmánsky zážitok, ktorý ťa vezme do inej, čokoládovej, dimenzie a navrch toho všetkého – pocit, že si sa o to pričinil/a vlastnoručne, sú moje argumenty, prečo tento recept vyskúšať.
No čo, presvedčila som ťa?
Suroviny
- 180 g zmäknutého masla
- 200 g hnedého cukru
- 2 vajíčka izbovej teploty
- 300 g múky
- 300 g čokolády podľa chuti (mix rôznych druhov je vítaný)
- 5 polievkových lyžíc kakaa
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- vanilkový cukor
- čajová lyžička sódy bikarbóny
Postup
- Maslo vyšľaháme do krémova (malo by zväčšiť objem)
- Prišľaháme všetok cukor
- Za stáleho šľahania pridávame vajíčka (nesmú byť príliš studené, aby sa maslo nezdrclo)
- zmiešame suché suroviny a pomaly pridávame do cesta (už je ich lepšie primiesiť rukou, aby sa nerozprášili po celej kuchyni)
- nakoniec primiešame posekanú čokoládu
- Cesto necháme v chladničke aspoň 1 hodinu
- Zo studeného cesta tvarujeme asi trojcentimetrové guľôčky, ktoré ukladáme na plech (asi 10 cm od seba, aby sa nezlepili)
- Pečieme na 170°C 9-11 minút.
- Po upečení preložíme z horúceho plechu na rovný povrch a necháme vychladnúť (alebo nenecháme, ale poriadne si cookies pofúkame, lebo sa učíme z cudzích chýb a nechceme si spáliť celý jazyk)
- Ponúkneme blízkym a sledujeme pôžitok na ich tvárach.