Šošovicové vegeburgre

Či už si myslíš, že vegeburger by ani nemal byť slovo, alebo si presvedčený/á, že strukoviny sú dar z nebies, si tu správne! Tento recept vyhovie všetkým chuťovým bunkám bez rozdielu. Tieto chrumkavé a šťavnaté placky sú totiž presne akurát – nie príliš šošovicové, aby ťa vyrušovali od ostatných chutí, a ani trochu hovädzie, aby ti nezaťažili uhlíkové svedomie.

Musím sa ti priznať so svojim nepopulárnym názorom. Na hamburgri je podľa mňa oveľa dôležitejšie všetko okolo, ako proteínová zložka. Čerstvá zelenina, chutný dresing a hlavne dokonalé žemle! Preto už dávno vznikol spoľahlivý recept na vláčne burgrové žemle.

Nespomínam ho náhodou, tieto dva recepty totiž do seba dokonale zapadajú. Vajíčko, ktoré sa nespotrebovalo pri potieraní žemličiek, môže ísť rovno do burgrov a zmes na ne sa dá zmiešať rovno v miske z cesta, ktorá ostala zamúčená a zaolejovaná. Ako skladačka!

Recept by mal vystačiť na 4-6 porcií.

Suroviny

  • 1 šálka šošovice (akejkoľvek, ale odporúčam mix klasickej zelenej a malej červenej)
  • vajíčko
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 3 polievkové lyžice detskej krupice/ múky
  • lyžica kečupu
  • lyžica horčice
  • kávová lyžička sójovej omáčky
  • soľ, čierne korenie, sladká paprika, štipka chilli
  • olej na opraženie

Postup

  • Šošovicu uvaríme v osolenej vode.
  • Vodu zlejeme (a zachytíme, ešte sa nám zíde).
  • Uvarenú šošovicu pretlačíme na kašu. Môžeme použiť pučku na zemiaky (pre viac textúry) alebo tyčový mixér (pre hladkú placku).
  • Pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu, koreniny a dochucovače (v tomto bode ešte môžeme bezpečne ochutnávať a pridať, čo nám chýba).
  • Pridáme vajíčko, múku a (podľa potreby) pár lyžíc zliatej šošovicovej vody a poriadne premiešame.
  • Vytvarujeme placky veľkosti žemlí.
  • Môžeme rovno pražiť, treba však postupovať opatrne. Odporúčam dať vytvarované placky vopred na pár hodín do mrazničky, aby bolo ich praženie a otáčanie jednoduchšie.
  • Servírujeme so zeleninou a omáčkami podľa chuti vo vláčnej burgrovej žemli.