Šťavnaté kokosové rezy

Kombinácia čoko-koko-čoko je jednoducho neporaziteľná a šťavnaté vegánske kokosové rezy ti to dokážu. S nadýchaným cestom plným bohatej čokoládovej chute, sviežim kokosom a chrumkavou čokoládou na vrchu ním potešíš každého, všežravca aj vegána.

Tento jednoduchý recept na šťavnaté kokosové rezy spracúva dobre známu kombináciu chutí trochu netradične – vo vegánskej podobe. Nevyžaduje vôbec žiadne živočíšne produkty, no napriek tomu jeho chuti nič nechýba, kokosové mlieko v ňom naopak podporuje chuť lepšie, ako by to zvládlo kravské mlieko. Pracujem v ňom aj s neveľmi známou a podceňovanou potravinou – cícerovou penou.

Vedeli ste, že voda z plechovkového cíceru sa dá vyšľahať do tuhej peny, ktorá pripomína bielkový sneh alebo šľahačku? Nevyrovná sa svojim súperom úplne vo všetkom, ale nadýchaná je rovnako a na jej cenu sa tiež nič nechytá – keďže je to len vedľajší produkt z inej potraviny. Nenechaj sa zneistiť, je to takéto jednoduché.

Tiež zvláda urobiť z každého tuhšieho cesta nadýchané a ľahučké potešenie, ktoré sa rozplýva na jazyku. Aj z tohto!

A teraz, keď už sa ti zbehli slinky, poď tento skvelý recept vyskúšať.

šťavnaté vegánske kokosové rezy

Suroviny

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 15 g kakaového prášku
  • plnotučné kokosové mlieko
  • lyžička prášku do pečiva
  • 50 ml oleja
  • 50 ml vody
  • cícerová voda z jednej plechovice cíceru (asi 100 ml)
  • lyžica rumu
  • 160 g kokosu
  • 100 g horkej čokolády

Postup

  • Dobre zmiešame múku, cukor (okrem dvoch lyžíc, ktoré pôjdu do plnky), kakao a prášok do pečiva.
  • Primiešame tekutú časť kokosového mlieka, vodu a olej.
  • Vo väčšej miske vyšľaháme do tuha vodu z cíceru a zľahka primiešame do cesta.
  • Vylejeme do menšieho plechu na pečenie a pečieme na 180°C zhruba 25 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špajľu.
  • Necháme vychladnúť
  • Medzitým zmiešame kokos, tuhú časť kokosového mlieka, rum a dve lyžice cukru a navrstvíme na korpus.
  • Vrch polejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť.