Plnka z karamelizovaných jabĺk
Plnka z karamelizovaných jabĺk
Jablko nepadá ďaleko od stromu… Ak ten strom nie je agát. V takom prípade si treba zobrať jabĺčka do taštičky (môžeme ju volať aj lístková kabelka), ktorú naplní plnka z karamelizovaných jabĺk a škorice.
Táto výnimočná jabĺčková plnka ponúka všetky možnosti – hodí sa do jablčníkov, zákuskov, taštičiek z lístkového cesta, buchiet, dokonca ako poleva k lievancom či palacinkám.
Jabĺčkový závin si z nej jednoducho pripravíš, keď ju zavinieš do kysnutého cesta. Pre labužníkov môžeš pridať hrozienka, oriešky, či tvaroh. Ako plnka do lístkového cesta je skoro bez roboty a mini-taštičkami posypanými škoricovým cukrom rozhodne zažiariš pred návštevami a na oslavách.
Plnka z karamelizovaných jabĺk je tiež záchrankyňa všetkého smutného ovocia, hlavne tých pár jabĺčok, čo sa ti v rámci zdravého stravovania objavili v kuchyni a odvtedy už sa len šúveria a smutnejú. Keď jabĺčka podusíš, ich vek sa nedá rozoznať!
Jej príprava je naozaj jednoduchá a ubezpečujem ťa, že stojí za to. Jemná chuť zmäknutých jabĺk sa dopĺňa s karamelom a škoricou a v kombinácii s akýmkoľvek cestom vezme tvoje chuťové bunky rajskej záhrady. Eva by neodolala. Ty áno?
Suroviny
- Jedno veľké alebo dve menšie jablká
- 2-3 polievkové lyžice cukru
- 20 g masla
- štipka škorice
- štipka mletého sušeného zázvoru
- štipka muškátového orecha
Postup
- Jablká očistíme a pokrájame na kocky.
- Do menšej panvice dáme cukor a zalejeme ho dvoma lyžicami vody. Zahrievame na prudkom ohni. Obsah panvice nemiešame. Necháme bublať, kým sa nevytvorí karamel.
- Pridáme maslo a pomaly ho zamiešame.
- Pridáme nakrájané jablká a koreniny.
- Jablká pustia šťavu (ak pre použitie plnky potrebujeme, aby bola hustejšia, v tomto bode môžeme do zmesi pridať čajovú lyžičku kukuričného škrobu alebo pudingového prášku)
- Panvicu prikryjeme a necháme 10 minút podusiť na miernom ohni.