Škoricové keksíky

Ak patríš k ľuďom, ktorí nedajú dopustiť na škoricové príchute, od septebra sa tešíš na Vianoce a pri myšlienke na keksíky „esíčka“ sa ti zbiehajú slinky, tento recept na škoricové keksíky je presne pre teba!

V našej rodine máme tradíciu každý rok objaviť výborný recept na škoricové keksíky a potom ho stratiť, aby sme na ďalšie Vianoce museli zháňať nový. Tento rok som sa s prípravou receptu poponáhľala, pretože môj mlsný jazýček vždy hľadá spôsoby, ako si pripraviť obľúbené sladkosti doma a tradičné esíčka z papierovej škatuli mi chodili po rozume už veľmi dlho.

Dokonalá sypká chrumkavosť prepojená s jemnou vanilkovo-škoricovou chuťou a krásnym špirálovým dizajnom zapôsobí nielen na chuťové poháriky, ale je aj hypnotickou pastvou pre oči.

Tak čo, ideme na to?

Suroviny

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g alebo 3 balenia Zlatého klasu
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžica škorice

Postup

  • Z múky, Zlatého klasu, cukru, zmäknutého masla, vajíčka a sódy vypracujeme poddajné cesto.
  • Predelíme cesto na dve rovnaké časti a do jednej z nich primiešame škoricu.
  • Cesto necháme hodinu odpočívať v chladničke.
  • Vychladené cesto vyvaľkáme na pol centimetra – každú farbu zvlášť.
  • Na vyvaľkané biele cesto položíme vyvaľkané škoricové cesto tak, aby sa čo najviac prekrývali.
  • Zrolujeme do pevnej rolády, ktorú zabalenú do fólie alebo papiera na pečenie vložíme na hodinu do mrazničky.
  • Po vytiahnutí z mrazničky roládu nakrájame na tenké (asi 5 mm) kolieska a uložíme na plech.
  • Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 170° asi 10 minút.
  • Dobrú chuť!