Škoricový pletenec (babka)

Vizuálne pôsobivá, chuťovo bohatá, zvonku chrumkavá, vnútri mäkkučká, taká je táto pochutinka! Chuťou pripomína obľúbené škoricové slimáky, ale je s ňou o poznanie menej práce a výsledkom aj tak ohúri.

Tradičné recepty na babku, ktorá pochádza z Poľska, zahŕňajú maslové vianočkové, či krehké laminované cesto, ja som sa rozhodla pre menej tradičnú variantu, ktorej základom sa stal domáci kefír.

Suroviny

Cesto

  • 300 ml kefíru
  • 500 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky soli
  • 100 g cukru
  • pol kocky droždia (21 g)
  • kvapka vanilkovej esencie
  • 50 ml rozpusteného masla alebo rastlinného oleja

Škoricová plnka

  • 200 g kryštálového cukru
  • 3-4 polievkové lyžice škorice
  • 100 g rozpusteného masla

Postup

  • Droždie rozdrobíme v troške teplej vody, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky a necháme vzísť kvások (podľa teploty asi 10 minút), kým sa pekne nenapení.
  • Vo väčšej miske pomiešame kefír, cukor, maslo alebo olej a vanilkovú esenciu. Pridáme kvások a postupne zapracujeme múku a soľ.
  • S cestom pracujeme, až kým nie je jednotné a kompaktné, ideálne by sa malo odliepať od stien misky.
  • Misku zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  • Cesto je dokonale vykysnuté, keď je na vrchu vypuklé, pri štuchnutí prstom nekladie veľký odpor a ostane v ňom slabá priehlbinka.
  • Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme na väčší obdĺžnik.
  • Cesto potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou pomiešanou s cukrom.
  • Zvinieme cesto ako do závinu a pozdĺžne ho prekrojíme, aby sme odhalili vrstvy.
  • Prepletieme vzniknuté časti, a položíme na papierom vystlatý plech na pečenie.
  • Necháme podkysnúť 20-30 minút a potom pečieme na 180°C 40-50 minút, podľa hrúbky pletenca.