
Škoricový pletenec (babka)
Vizuálne pôsobivá, chuťovo bohatá, zvonku chrumkavá, vnútri mäkkučká, taká je táto pochutinka! Chuťou pripomína obľúbené škoricové slimáky, ale je s ňou o poznanie menej práce a výsledkom aj tak ohúri.
Tradičné recepty na babku, ktorá pochádza z Poľska, zahŕňajú maslové vianočkové, či krehké laminované cesto, ja som sa rozhodla pre menej tradičnú variantu, ktorej základom sa stal domáci kefír.

Suroviny
Cesto
- 300 ml kefíru
- 500 g hladkej múky
- 1,5 lyžičky soli
- 100 g cukru
- pol kocky droždia (21 g)
- kvapka vanilkovej esencie
- 50 ml rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
Škoricová plnka
- 200 g kryštálového cukru
- 3-4 polievkové lyžice škorice
- 100 g rozpusteného masla
Postup
- Droždie rozdrobíme v troške teplej vody, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky a necháme vzísť kvások (podľa teploty asi 10 minút), kým sa pekne nenapení.
- Vo väčšej miske pomiešame kefír, cukor, maslo alebo olej a vanilkovú esenciu. Pridáme kvások a postupne zapracujeme múku a soľ.
- S cestom pracujeme, až kým nie je jednotné a kompaktné, ideálne by sa malo odliepať od stien misky.
- Misku zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Cesto je dokonale vykysnuté, keď je na vrchu vypuklé, pri štuchnutí prstom nekladie veľký odpor a ostane v ňom slabá priehlbinka.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme na väčší obdĺžnik.
- Cesto potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou pomiešanou s cukrom.
- Zvinieme cesto ako do závinu a pozdĺžne ho prekrojíme, aby sme odhalili vrstvy.
- Prepletieme vzniknuté časti, a položíme na papierom vystlatý plech na pečenie.
- Necháme podkysnúť 20-30 minút a potom pečieme na 180°C 40-50 minút, podľa hrúbky pletenca.