
Vláčne burgrové žemle
Sacharidy sú najlepší priateľ človeka, hlavne keď sú vo forme čerstvého pečiva. O to viac, ak sa dá to pečivo rozkrojiť a naplniť všelijakými dobrotami! Žemle z tohto receptu sú také mäkkučké, že keď ich prekrojíš, budeš sa chcieť s nimi túliť a nikdy neopustiť ich sálavé teplo. Ale to som možno len ja, ja sa túlim aj s dokumentmi z tlačiarne.
Je pravda, že domáce burgre sú hlavne o tom, čo dáš do nich (psst, vyskúšaj tieto dokonalé šošovicové vegeburgre!), ale ako sa hovorí, múdry človek postaví svoj dom na skale a svoj burger na kvalitnej žemli. Alebo nejako podobne, chápeme sa.

Suroviny:
- Základné kysnuté cesto (ak chceš mať žemle extrémne vláčne, nahraď olej roztopeným maslom)
- hrsť polohrubej múky
- vajíčko na potretie
- štipka soli
- sezam alebo iné semiačka podľa chuti
Postup:
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú plochu a rozdelíme na osem rovnakých častí.
- Z každej časti vyformujeme čo najpevnejší bochníček – okraje balíme dovnútra, aby bol povrch dobre napnutý, a mierne ho rukou roztlačíme na hrubú placku.
- Takto ešte žemle necháme kysnúť, kým sa nezačnú tvarom podobať na žemle.
- Potrieme vajíčkom, rozmiešaným so soľou, posypeme semiačkami a pečieme: Najprv 12 minút na 180°C, potom na 200°C, kým farbou nepripomínajú žemle. Takto budú vo vnútri krásne mäkké a na vrchu chrumkavé – ako Pampúšik z rozprávky!
- Pred prípravou burgrov nezabudni žemle rozkrojené jemne opiecť na panvici, pozdvihne to tvoje burgre na vyššiu úroveň.