Šošovicový daal

Minulý rok v januári som sa rozhodla skúšať viac vegetariánskych a vegánskych receptov. Keď som objavila tento, vedela som, že moje nové obľúbené jedlo je na svete. Odvtedy som šošovicový daal robila už hádam dvadsaťkrát a naozaj ma stále neomrzel.

Táto lahodná a korenistá omáčka z červenej šošovice má všetko – je plná chutí, rastlinných bielkovín a prináša neuveriteľný komfort z teplej misky plnej skvelého jedla. Výborne sa hodí k ryži, alebo domácim chlebovým plackám – naanom.

Daal je dokonalé jedlo na varenie vopred. Výborne sa zohrieva a dovolím si tvrdiť, že na ďalší deň chutí ešte lepšie ako čerstvé.

Suroviny

  • približne 250g červenej šošovice
  • voda na máčanie a zaliatie
  • menšia cibuľa
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 1 – 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička drvená rímska rasca
  • 1 lyžička mletý koriander
  • 1 lyžička sladká paprika
  • 1 lyžička kurkuma
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • štipka čierneho korenia
  • štipka mletého klinčeka
  • mleté chilli podľa chuti
  • paradajkový pretlak alebo pasírované paradajky
  • čerstvá petržlenová vňať (asi hrsť)
  • 1 plechovica kokosového mlieka

Postup

  • Šošovicu si ideálne deň vopred namočíme do studenej vody.
  • Na zohriaty olivový olej dáme orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu. Po 2-3 minútach pridáme prelisovaný cesnak.
  • Pridáme koreniny a necháme ich na oleji prochu prevoňať.
  • Šošovicu premyjeme a pridáme do hrnca.
  • Pridáme pasírované paradajky alebo pretlak, osolíme a zalejeme vodou tak, aby boli všetky suroviny pod hladinou.
  • Prikryjeme pokrievkou a na nízkom plameni necháme variť asi 30 minút alebo do zmäknutia šošovice.
  • Na záver pridáme kokosové mlieko a čerstvú petržlenovú vňať.
  • Podávame s ryžou a chlebovými plackami.

To, ako daal varím, si môžete pozrieť aj na tomto videu