
Šošovicový daal
Minulý rok v januári som sa rozhodla skúšať viac vegetariánskych a vegánskych receptov. Keď som objavila tento, vedela som, že moje nové obľúbené jedlo je na svete. Odvtedy som šošovicový daal robila už hádam dvadsaťkrát a naozaj ma stále neomrzel.
Táto lahodná a korenistá omáčka z červenej šošovice má všetko – je plná chutí, rastlinných bielkovín a prináša neuveriteľný komfort z teplej misky plnej skvelého jedla. Výborne sa hodí k ryži, alebo domácim chlebovým plackám – naanom.
Daal je dokonalé jedlo na varenie vopred. Výborne sa zohrieva a dovolím si tvrdiť, že na ďalší deň chutí ešte lepšie ako čerstvé.

Suroviny
- približne 250g červenej šošovice
- voda na máčanie a zaliatie
- menšia cibuľa
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- 1 – 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička drvená rímska rasca
- 1 lyžička mletý koriander
- 1 lyžička sladká paprika
- 1 lyžička kurkuma
- pol lyžičky mletého zázvoru
- štipka čierneho korenia
- štipka mletého klinčeka
- mleté chilli podľa chuti
- paradajkový pretlak alebo pasírované paradajky
- čerstvá petržlenová vňať (asi hrsť)
- 1 plechovica kokosového mlieka
Postup
- Šošovicu si ideálne deň vopred namočíme do studenej vody.
- Na zohriaty olivový olej dáme orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu. Po 2-3 minútach pridáme prelisovaný cesnak.
- Pridáme koreniny a necháme ich na oleji prochu prevoňať.
- Šošovicu premyjeme a pridáme do hrnca.
- Pridáme pasírované paradajky alebo pretlak, osolíme a zalejeme vodou tak, aby boli všetky suroviny pod hladinou.
- Prikryjeme pokrievkou a na nízkom plameni necháme variť asi 30 minút alebo do zmäknutia šošovice.
- Na záver pridáme kokosové mlieko a čerstvú petržlenovú vňať.
- Podávame s ryžou a chlebovými plackami.
To, ako daal varím, si môžete pozrieť aj na tomto videu