
Domáci naan – indické chlebové placky

Keď sa u nás doma varí india, naan ako príloha nesmie chýbať. Tieto mäkké a voňavé chlebové placky sa dokonale hodia ku korenistým chutiam karí, či daalu. Najlepšie sú čerstvé a potreté maslom a cesnakom.
Recept na indické chlebové placky, teda naany, je úplne jednoduchý. Spomínam si, ako som si ich robila na dvojplatničke v kuchynke na internáte.
Recept postačí na 4 väčšie naany.
Suroviny
- 540 g hladkej múky
- 300 ml vlažnej vody
- 21 g (pol kocky) čerstvého droždia
- lyžička cukru
- lyžička soli
- maslo na potretie
- bylinky alebo roztlačený cesnak podľa chuti
Postup
- Do vody rozmrvíme droždie a primiešame cukor. Necháme postáť, kým na povrch nevyplávajú bublinky.
- Pridáme múku a soľ a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od misky.
- Necháme vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem.
- Vyklopíme cesto na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 4 časti. Z každej vyformujeme bochníček.
- Každý bochníček vyvaľkáme na hrúbku medzi 5-10 mm.
- Rozohrejeme panvicu.
- Placky opečieme nasucho na panvici na strednom ohni, z každej strany asi minútu.
- Potrieme maslom, prípadne cesnakom a bylinkami a môžeme servírovať k omáčke.