Domáci naan – indické chlebové placky

naan

Keď sa u nás doma varí india, naan ako príloha nesmie chýbať. Tieto mäkké a voňavé chlebové placky sa dokonale hodia ku korenistým chutiam karí, či daalu. Najlepšie sú čerstvé a potreté maslom a cesnakom.

Recept na indické chlebové placky, teda naany, je úplne jednoduchý. Spomínam si, ako som si ich robila na dvojplatničke v kuchynke na internáte.

Recept postačí na 4 väčšie naany.

Suroviny

  • 540 g hladkej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 21 g (pol kocky) čerstvého droždia
  • lyžička cukru
  • lyžička soli
  • maslo na potretie
  • bylinky alebo roztlačený cesnak podľa chuti

Postup

  • Do vody rozmrvíme droždie a primiešame cukor. Necháme postáť, kým na povrch nevyplávajú bublinky.
  • Pridáme múku a soľ a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od misky.
  • Necháme vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  • Vyklopíme cesto na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 4 časti. Z každej vyformujeme bochníček.
  • Každý bochníček vyvaľkáme na hrúbku medzi 5-10 mm.
  • Rozohrejeme panvicu.
  • Placky opečieme nasucho na panvici na strednom ohni, z každej strany asi minútu.
  • Potrieme maslom, prípadne cesnakom a bylinkami a môžeme servírovať k omáčke.