
Šťavnaté kokosové rezy
Kombinácia čoko-koko-čoko je jednoducho neporaziteľná a šťavnaté vegánske kokosové rezy ti to dokážu. S nadýchaným cestom plným bohatej čokoládovej chute, sviežim kokosom a chrumkavou čokoládou na vrchu ním potešíš každého, všežravca aj vegána.
Tento jednoduchý recept na šťavnaté kokosové rezy spracúva dobre známu kombináciu chutí trochu netradične – vo vegánskej podobe. Nevyžaduje vôbec žiadne živočíšne produkty, no napriek tomu jeho chuti nič nechýba, kokosové mlieko v ňom naopak podporuje chuť lepšie, ako by to zvládlo kravské mlieko. Pracujem v ňom aj s neveľmi známou a podceňovanou potravinou – cícerovou penou.
Vedeli ste, že voda z plechovkového cíceru sa dá vyšľahať do tuhej peny, ktorá pripomína bielkový sneh alebo šľahačku? Nevyrovná sa svojim súperom úplne vo všetkom, ale nadýchaná je rovnako a na jej cenu sa tiež nič nechytá – keďže je to len vedľajší produkt z inej potraviny. Nenechaj sa zneistiť, je to takéto jednoduché.
Tiež zvláda urobiť z každého tuhšieho cesta nadýchané a ľahučké potešenie, ktoré sa rozplýva na jazyku. Aj z tohto!
A teraz, keď už sa ti zbehli slinky, poď tento skvelý recept vyskúšať.

Suroviny
- 150 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 15 g kakaového prášku
- plnotučné kokosové mlieko
- lyžička prášku do pečiva
- 50 ml oleja
- 50 ml vody
- cícerová voda z jednej plechovice cíceru (asi 100 ml)
- lyžica rumu
- 160 g kokosu
- 100 g horkej čokolády
Postup
- Dobre zmiešame múku, cukor (okrem dvoch lyžíc, ktoré pôjdu do plnky), kakao a prášok do pečiva.
- Primiešame tekutú časť kokosového mlieka, vodu a olej.
- Vo väčšej miske vyšľaháme do tuha vodu z cíceru a zľahka primiešame do cesta.
- Vylejeme do menšieho plechu na pečenie a pečieme na 180°C zhruba 25 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špajľu.
- Necháme vychladnúť
- Medzitým zmiešame kokos, tuhú časť kokosového mlieka, rum a dve lyžice cukru a navrstvíme na korpus.
- Vrch polejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť.