
Škoricové osie hniezda s jablkami
Ak sa vám páčil môj recept na kakaové slimáky, pripravte sa na dokonalú chuť osvieženej klasiky. Škoricové osie hniezda sú jeden z najznámejších druhov sladkého pečiva. Sladká a aromatická chuť škoricovej plnky si k sebe pýta niečo kyslejšie a šťavnatejšie, čo by donieslo do tohto výborného múčnika balans.
Moje škoricové osie hniezda s jablkami využívajú rovnaký recept na cesto, ako dokonalé kakaové slimáky, iba v nich vymeníme plnku. Vrstvy ľahučkého kysnutého cesta mäkkého ako obláčik sa striedajú s bohatou chuťou maslovo-škoricovej plnky a dokonale sa dopĺňajú so sviežou chuťou jabĺk.
Recept je dokonalý na dlhé jesenné podvečery, ale poteší v každom počasí.

Suroviny
Na tangzhong
- 130 g hladkej múky
- 200 ml vody
- 200 ml mlieka
Na cesto
- 350 ml vlažnej vody
- 21 g čerstvého droždia
- 40 + 60 g kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- 600 g hladkej múky
- 100 g rastlinného oleja
Na plnku
- 100 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 15 g mletej škorice
- 300-400 g nastrúhaných alebo nadrobno nakrájaných jabĺk
Na potretie
- 25 g masla
Postup
- Z vlažnej vody, 40g cukru a droždia si zarobíme kvások.
- Kým sa na povrchu vytvoria bublinky, urobíme si tangzhong – múku, mlieko a vodu miešame na miernom ohni, kým sa nevytvorí jednoliata hmota podobná hustému pudingu alebo odpaľovanému cestu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Z kvásku, tangzhongu, múky, cukru, soli a oleja vypracujeme hladké cesto.
- Zakryjeme a necháme kysnúť, kým sa nezdvojnásobí jeho objem.
- Z cesta vyvaľkáme veľký obdĺžnik, cca 60×30 cm.
- Rozpražené maslo zamiešame do cukru a škorice a rozotrieme na cesto. Na plnku navrstvíme jablká.
- Naplnené cesto rozkrájame na 20-25 pásikov, ktoré zrolujeme a ukladáme na plech.
- Prikryjeme a necháme ešte 30-40 minút podkysnúť.
- Pečieme na 180°C 25-30 minút, alebo kým slimáky nedostanú správu zlatohnedú farbu.
- Po upečení ešte teplé slimáky potrieme maslom.