Škoricové osie hniezda s jablkami

Ak sa vám páčil môj recept na kakaové slimáky, pripravte sa na dokonalú chuť osvieženej klasiky. Škoricové osie hniezda sú jeden z najznámejších druhov sladkého pečiva. Sladká a aromatická chuť škoricovej plnky si k sebe pýta niečo kyslejšie a šťavnatejšie, čo by donieslo do tohto výborného múčnika balans.

Moje škoricové osie hniezda s jablkami využívajú rovnaký recept na cesto, ako dokonalé kakaové slimáky, iba v nich vymeníme plnku. Vrstvy ľahučkého kysnutého cesta mäkkého ako obláčik sa striedajú s bohatou chuťou maslovo-škoricovej plnky a dokonale sa dopĺňajú so sviežou chuťou jabĺk.

Recept je dokonalý na dlhé jesenné podvečery, ale poteší v každom počasí.

Suroviny

Na tangzhong

  • 130 g hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 200 ml mlieka

Na cesto

  • 350 ml vlažnej vody
  • 21 g čerstvého droždia
  • 40 + 60 g kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 600 g hladkej múky
  • 100 g rastlinného oleja

Na plnku

  • 100 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 15 g mletej škorice
  • 300-400 g nastrúhaných alebo nadrobno nakrájaných jabĺk

Na potretie

  • 25 g masla

Postup

  • Z vlažnej vody, 40g cukru a droždia si zarobíme kvások.
  • Kým sa na povrchu vytvoria bublinky, urobíme si tangzhong – múku, mlieko a vodu miešame na miernom ohni, kým sa nevytvorí jednoliata hmota podobná hustému pudingu alebo odpaľovanému cestu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Z kvásku, tangzhongu, múky, cukru, soli a oleja vypracujeme hladké cesto.
  • Zakryjeme a necháme kysnúť, kým sa nezdvojnásobí jeho objem.
  • Z cesta vyvaľkáme veľký obdĺžnik, cca 60×30 cm.
  • Rozpražené maslo zamiešame do cukru a škorice a rozotrieme na cesto. Na plnku navrstvíme jablká.
  • Naplnené cesto rozkrájame na 20-25 pásikov, ktoré zrolujeme a ukladáme na plech.
  • Prikryjeme a necháme ešte 30-40 minút podkysnúť.
  • Pečieme na 180°C 25-30 minút, alebo kým slimáky nedostanú správu zlatohnedú farbu.
  • Po upečení ešte teplé slimáky potrieme maslom.